Segling i Medelhavet 2015.

Vi kommer att segla i Grekland och ev i Turkiet
.


Bild från fina grekland

Segling i Grekland

Grekland är utan tvivel Medelhavets mest omtyckta seglingsområde. En arkipelag på nästan 3000 öar.

  • En arkipelag med nästan 3 000 öar
  • Gästfritt och välkomnande
  • Storslagen och skiftande natur
  • Historia, kultur och traditioner
  • Nära till hamnar och tavernor, alla med sin egen charm
  • Omväxlande seglingsförhållanden, allt från lat bleke till fräsande meltemi

Cycladerna
Cycladerna är den grupp av öar belägna mitt i det Egeiska havet som bildar en ring, med ön Paros i mitten. Namnet kommer från grekiska Cyclos som betyder cirkel. Cycladerna anses ofta vara det typiska Grekland med låga vitkalkade hus och blå fönsterluckor, som klamrar sig fast på karga sluttningar med det djupblå havet nedanför. Små tavernor med god mat och gott vin finner man självklart överallt.

Ögruppen består av ett 40-tal öar, allt från orörda öar som Dionousa, Shinousa, Irakla och Koufonia till de mer kända öarna Mykonos, Naxos, Ios och Paros. Många seglare besöker ofta de mindre exploaterade öarna Kea, Kithnos, Serifos och Sifnos.
För segling i dessa farvatten krävs en lite mera erfaren besättning som tycker om öppen havssegling.

Saroniska
Området är lättseglat med korta distanser mellan öarna, 10-18 Nm, som passar för & eftermiddagsseglingar till nästa ö. Seglar du under två veckor kan du kombinera segling i Saroniska övärlden med segling i västra Cycladerna.

Tolvöarna
Öarna ligger som ett pärlband från Samos i nordväst, utmed Turkiets kust, till Rhodos i sydväst. Öarna är karga och präglade av tidvis hårda vindar. Liksom Cycladerna får man här räkna med lite hårdare vind i perioder, ”nordvästan”, speciellt under juli-augusti. Dagsetapper från ö till ö är mellan 10-20 sjömil. Det går även utmärkt att göra en avstickare till Turkiet, men man måste göra formella in/utklareringar i t.ex. Kos/Bodrum eller Rhodos/Marmaris.

Sporaderna
Det här området lämpar sig väl för lugn och härlig familjesegling. Här kan du utgå från ön Skiathos. Från båda utgångspunkterna når man hela området, avstånden är inte mer än 10-15 Nm mellan öarna. Fina sandstränder och underbara ankarvikar hittar ni i hela området.

Ioniska
Området söder och öster om Levkas och Kefalonia bildar ett skyddat innanhav, med många fina hamnstäder och byar. En veckas segling kan inkludera Meganissi, Ithaka och Fiskardo på östra sidan av Kefalonia. Lätta vindar med korta avstånd och ett tryggt lättseglat område gör det till ett populärt val för familjer med barn.


facebook button