Resebrev 10

25 Augusti – 30 Augusti

Efter en vecka med Sjölins Peter och Nette kackerlackor vid Igoumenitsa tar vi oss till Marina Gouvia på Korfu för att på nytt bunkra för nästa besättning som kommer på lördagkväll.

Det är (Nalle) Björn Skoog med flickvännen Anna Möller (som aldrig seglat förr) från Bräcke.

Nalle är en gammal segelkamrat från tidig ungdom till Tommy. Vi intar en god middag och de får installera sig. Tommy och jag har kollat med utklareringen från Grekland den måste göras med alla myndigheter inne i staden Korfu innan vi lämnar Grekland. Så det blir till att gå upp tidigt och ta en taxi in till stadens stora hamn där vi deklarerar ut från EU, vi får lite hjälp av vår trevliga taxichaufför som översätter från Engelska till Grekiska. Nåväl vi kommer iväg vid så där kl 0930 med sikte på Erikoussa det är den mest nordligaste ön i Grekland. Vi seglar förbi Albaniens kust fort som bara den. Efter några timmar så ökar vinden rejält och vi har som vanligt kryss, när vinden är uppe på 20 m/s så lossnar en del skruvar på travarna till storseglet så det blir att ta ner storen, som tur så är det inte så långt kvar till Erikoussa c:a 45 min med motor. Vi lyckas få en bra ankarplats i det hårda vädret (Skönt med bra ankare och mycket kätting) Jag och Tommy får vara ankarvakt hela natten, det riktigt hugger i ankaret så man tror att kättingen skall gå av.

Vi har inte kunnat få någon bra väderprognos i Grekland efter alla bränder som förstört teleledningar i massor. Så därför kontaktar Tommy vår vän Jesper i Kroatien som ger oss en positiv prognos, det skall bli sydliga vindar (perfekt).

Vi lättar ankar på morgonen efter att vi satt i nya skruvar till storseglet, de första timmarna blir det motorgång i gammal sjö.

Men återigen så börjar det att blåsa nw det är inte riktigt vad vi räknade med, men den sydliga vinden kommer väl snart tror vi ,Men efter att seglat i hård vind under hela dagen och har endast 20 nm till Italien på en västlig bog så bestämmer vi oss för att gå in och natta i Porto Castro inte kul att kryssa i 27 timmar till i hög sjö och 19 m/s. Vi lägger till i Porto Castro utan sjökort (endast de elektroniska) Tommy blir lite orolig att de elektroniska inte stämmer överens så vi tar det lite lugnt.

Anna har visat sig att ha goda förutsättningar till att bli en riktig norrländsk sjöbjörn.

Porto Castro är nog den mysigaste hamn vi besökt, det var som att komma in i en riddarborg otroligt trångt med massor av små båtar stora fiskebåtar och så JAT, jätte mysigt.

På morgonen efter 0500 blir vi lite oroliga eftersom vi har ett spring i fiskebåten bredvid, att han skall glömma bort springet och åka med oss på släp så vi är uppe och tågar samtidigt ut ur hamnen efter fiskebåten. I lugnt väder tuffar vi på motor till en mera nordlig hamn för att försöka få en bättre väderprognos så vi hamnar på Otranto och får en ny prognos, den sydliga vinden kommer under eftermiddagen så vi drar efter lite vila och lite kaffe.

Men vinden som kommer är i stort sett obefintlig, så det blir att puttra på motorn under 27 timmar inte speciellt kul.

Men det blir en behaglig natt i månsken, vaktombyte, äggmackor och delfiner som hoppar och leker i månens sken, plus en del otroliga stjärnfall, mycket vackert.

Äntligen framme vid Gruz port of entry för Kroatien lägger till vid stadskajen, men byråkratin är värre i Kroatien än i Grekland så det blir till att förtöja om och flytta båten 50 m till myndigheternas kaj. Tommy måste besöka harbourmaster som ligger där vi förtöjde först och sedan klarera in hos tull och passkontroll.

När vi har gjort allt detta väljer vi att gå rakt över viken till en yachtklubb och ligger i deras hamn för natten. (tur är väl det i stadens kaj skulle vi få betala 1000kr/natt här endast 300 kr)

Dagen efter blåser det så att vi har nästan aktern i kajen, vi beslutar att gå till ACI marinan som ligger lite mera skyddad.

Vi får en bra plats och Nalle och Anna kollar resor till Split, på kvällen så bjuder Nalle på en underbar middag i sköna Dubrovnik

Fredag morgon avreser Nalle och Anna vid 0800 och vi är nu på nytt själva inför sista resan till Koper i Slovenien.

Under helgen så tillbringar vi kvällarna inne i Dubrovnik, har aldrig varit i en vackrare stad kan varmt rekommendera en resa hit.

Många varma hösthälsningar till alla som varit med under sommaren Tommy Anne JAT och alla som läser detta.

[nggallery id=17]

Det här inlägget var postat i Loggbok 2007.
Bokmärk permalink.
Följ kommentarer med RSS feed för det här inlägget.
Skriv en kommentar eller lämna trackback: Trackback URL.

En Kommentar

  1. Posted 17 januari, 2015 at 15:40 | Permalink

    I have read so many articles on the topic of the blogger lovers but this paragraph is genuinely
    a nice post, keep it up.

Skriv en kommentar

Din email är aldrig synlig eller delad. Required fields are marked *

*
*

Blue Captcha Image
Refresh

*

facebook button